Etykietowanie – ręczne, półautomatyczne, automatyczne

Lis 17, 15 Etykietowanie – ręczne, półautomatyczne, automatyczne

Etykietowanie produktów to jeden z końcowych etapów, zanim dany produkt zostanie przekazany do sprzedaży. Odbywa się ono zwykle w zakładzie produkcyjnym, ale również może być prowadzone w magazynach czy też w centrach logistycznych, dokąd trafiają dane produkty.

Umieszczanie etykiet może odbywać się zasadniczo na trzy sposoby:

  • ręcznie
  • półautomatycznie
  • automatycznie

Czym różnią się te metody i jakie etykietowanie jest najlepszym wyborem dla konkretnych produktów?

Etykietowanie ręczne

Jak sama nazwa wskazuje, w tym przypadku umieszczenie etykiety na produkcie odbywa się ręcznie. Najczęściej stosowane są wtedy etykiety samoprzylepne, które znajdują się na rolkach z podłożem, na którym są one umieszczone – pracownik odrywa etykietę z rolki, a następnie umieszcza w wyznaczonym miejscu na produkcie.

Stosowane są także specjalne aplikatory na etykiety, które upraszczają prace. Zaletą tej techniki jest jej dokładność oraz wszechstronność – pracownik może umieścić etykietę na dowolnej nawierzchni.

Etykietowanie półautomatyczne

Łączy ono zalety etykietowania ręcznego, czyli jego precyzję, a także etykietowania automatycznego, czyli szybkość oraz obniżenie nakładów finansowych. Najczęściej stosuje się wtedy aplikatory etykiet samoprzylepnych – pracownik umieszcza ręcznie produkt w wymaganej pozycji, a następnie aplikator umieszcza na nim etykietę.

To dobry wybór w przypadku produktów cylindryczetykietowanie10nych, na przykład butelek czy ampułek, ponieważ urządzenie samo obraca produkt aż do momentu, w którym będzie on oklejony całkowicie.

Etykietowanie automatyczne

Systemy automatycznego etykietowania to najwyższa wydajność prac i obniżenie ich kosztów – wydajność takich urządzeń to nawet do kilkunastu przylepionych etykiet na sekundę. Pozwalają one na umieszczanie etykiet na dowolnej płaszczyźnie produkty, także na kilku płaszczyznach w tym samym czasie. Zwykle montowane są one na liniach produkcyjnych. Minusem jest możliwość pracy tylko z określonym typem produktów, do którego zostały dostosowane, a także wysokie koszty związane z tego rodzaju systemami.

 

Więcej informacji:

http://www.arologistics.pl/co-packing.php

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *